تکنولوژی RAID چیست؟
کلمه raid که مخفف عبارت Redundant Array of Inexpensive Disks و به معنای آرایه افزونه از دیسک های مستقل و جدا از هم است.این تکنولوژی در سال 1987 توسط سه دانشمند بزرگ به نام های پترسون،رندی و آلن گیبسون در عرصه کامپیوتر مطرح شد. این سه دانشمند بر این باور بودند که میتوان با داشتن آرایه ای از دیسک هایی با قیمت کم به یک دیسک high level دسترسی پیدا کرد. در سال 1983 شرکت Digital Equiment Crop وارد کننده درایو هایی به بازار بود که raid1 بودند. در حال حاضر تکنولوژی RAID به عنوان یک قابلیت محبوب در بین کاربران است.در این مقاله ما به توضیح تکنولوژی raid چیست میپردازیم و شما را با انواع آن آشنا میسازیم.
در این مطلب با چه مواردی آشنا می شویم؟
تکنولوژی RAID چیست؟
فناوری raid به زبان ساده تر به این معناست که برای تعداد متعددی از هارد دیسک ها یک واحد کل ایجاد کنیم یعنی اطلاعات و داده ها را بین چند هاردی که باهم راید بسته شده اند را پخش و توزیع کنیم. تکنولوژی raid یک روش برای گروه بندی کردن درایو ها و فایل های مجزا از هم میباشد که در یک درایو و فایل بزرگتر که RAID نام دارد جمع شوند.
برای بیشتر آشنا شدن با سوال اینکه تکنولوژی raid چیست میتوان گفت که این تکنولوژی دارای سطح بندی های گوناگونی است که با توجه به نیاز کاربر که چه سطحی را انتخاب میکند میتواند از مزایای آن سطح برخوردار شود. تکنولوژی raid از حالت ساده و ابتدایی تا حالت پیشرفته و حرفه ای وجود دارد که حالت ابتدایی آن در محیط ویندوز و از طریق پنجره Disk Management صورت میگیرد و حالت پیشرفته آن از طریق کارت های HBA امکان پذیر است، در نصب دوربین مدار بسته نیز از این فناوری استفاده می شود.
اگه بخوایم خیلی ساده و خودمونی بگیم، RAID یه جور روش ذخیرهسازی اطلاعاته که باعث میشه اطلاعات ضبطشده دوربینهای مداربسته شما امنتر و مطمئنتر ذخیره بشن. یعنی اگه یه هارد بسوزه یا خراب بشه، فیلمها و دادهها از بین نمیرن! مخصوصاً تو پروژههایی که اطلاعات برات خیلی مهمه، مثل مراکز نظامی، بانکها یا فروشگاههای زنجیرهای.
- هدف از استفاده تکنولوژی raid چیست؟
- انواع ذخیره سازی در تکنولوژی raid چیست؟
- تکنولوژی raid 0 چیست؟
- تکنولوژی raid 1 چگونه است؟
- تکنولوژی raid 2 چگونه است؟
- تکنولوژی raid 3 چگونه است؟
- تکنولوژی raid 4 چگونه است؟
- تکنولوژی raid 5 چگونه است؟
- تکنولوژی raid 6 چگونه است؟
- بهترین نوع راید کدام است؟
- Nested RAID یا راید تو در تو چیست؟
- کلام آخر
هدف از استفاده تکنولوژی raid چیست؟
🔍 RAID دقیقاً چیکار میکنه؟
RAID میاد چند تا هارد دیسک رو به هم وصل میکنه تا:
سرعت ضبط و بازیابی اطلاعات بیشتر بشه
امنیت دادهها بالا بره
پایداری سیستم افزایش پیدا کنه
در اصل RAID یعنی استفاده ترکیبی از چند هارد با الگوریتمهای مختلف برای دستیابی به کارایی بهتر و حفاظت از اطلاعات.
در واقع تمام قابلیت ها و تکنولوژی های موجود در تمام سیستم های امنیتی و دوربین های مدار بسته با ایجاد یک هدف مشخص طراحی و اجرا شده اند که تکنولوژی raid نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد.
داشتن یک نصاب دوربین مدار بسته حرفه ای به شما کمک می کند تا از تکنولوژی های موجود در انواع دوربین های امنیتی بهره ببرید
هدف از استفاده تکنولوژی راید گزینه های زیر است.
1 – افزایش امنیت :
با استفاده از تکنولوژی raid اطلاعات کاربران بر روی دو و یا بیشتر دو هارد ذخیره میشود که با استفاده از این تکنولوژی اگر برای یک دیسک مشکلی بوجو بیاید اطلاعات ما بر روی سایر دیسک ها موجود است و این امر نشان دهنده امنیت در تکنولوژی راید است.
2 – افزایش حجم و ظرفیت :
با ترکیب شدن دو و یا چند هارد دیسک با استفاده از این تکنولوژی باعث میشود که ظرفیت ذخیره سازی اطلاعات و داده ها چند برابر شود.
3 – افزایش کارایی ورودی ها و خروجی ها :
با استفاده از تکنولوژی raid این امکان به کنترلر داده میشود که اطلاعات را به دو دسته تقسیم کند و هر بخش از اطلاعات را در یک هارد قرار دهد، به این ترتیب سرعت خواندن و نوشتن و دسترسی به داده ها دو برابر میشود.
انواع ذخیره سازی در تکنولوژی raid چیست؟
فناوری راید در واقع تکنولوژی است که دو و یا چند دیسک را بر روی یک واحد قرار میدهد. این تکنولوژی برای ذخیره سازی دارای سه دسته اصلی میباشد که در ادامه به توضیح هر یک از آنها میپردازیم :
Mirroring :
این کلمه به معنای نوشتن داده ها در بیش از یک هارد دیسک است.
این دسته از تکنولوژی راید با نام raid1 شناخته شده است و به این معناست که دو هارد دیسک محتویات یکسانی دارند و اگر برای درایو اول مشکلی پیش آید عملیات خواندن و نوشتن از طریق دیسک دوم صورت میگیرد. بازسازی آرایه دیسک در mirror بسیار آسان و کاربردی است.
Striping :
عملیات جداسازی داده ها و اطلاعات در این نوع از تکنولوژی راید توسط چندین دیسک انجام می گیرد. عملیات خواندن و نوشتن در striping نسب به دیسک های تکی بسیار سریعتر است.
Error correction :
در این روش داده های parity با روش اجازه پیدا شدن و تصحیح مشکلات احتمالی صورت میگیرد. این فناوری باعث کاهش خطا مخصوصا در عملیات نوشتن است.
فرض کن یه پروژه بزرگ توی یک پاساژ داری که روزانه چند ترابایت فیلم ذخیره میکنه. اگه یه هارد بسوزه چی؟ همه اون اطلاعات مهم پر؟ اینجاست که RAID به دادت میرسه. با RAID مثلاً نوع 5 یا 10، حتی اگه یکی از هاردها خراب شه، اطلاعات قابل بازیابیه و سیستم بدون توقف کار میکنه.
تکنولوژی raid 0 چیست؟
بعد از پاسخ دادن به سوال اینکه تکنولوژی raid چیست نوبت به معرفی و توضیح دادن در مورد انواع راید ها می رسد.
اولین راید، raid0است که ابتدایی ترین و ساده ترین راید ها میباشد که معمولا بر روی همه سیستم های عامل موجود است. اگر به صورت همزمان دو هارد را به صورت strip و dynamic به یکدیگر وصل کرده باشید از raid0 استفاده کرده اید. سرعت در این مدل از راید بسیار بالا است و تقریبا تمتم حجم هارد ها را در اختیار دارید.
✅ RAID 0 – فقط سرعت، بدون پشتیبان!
RAID 0 یه انتخاب خوبه برای کسایی که فقط دنبال سرعت بالا هستن و امنیت اطلاعات براشون خیلی مهم نیست. مثلاً اگه تو پروژهای هستی که فقط موقتاً میخوای ضبط کنی یا خیلی فیلمها ارزش آرشیو نداره، این حالت به کارت میاد. تو این مدل، اطلاعات بین دو یا چند هارد تقسیم میشه و همین باعث میشه سرعت خوندن و نوشتن خیلی بالا بره. ولی حواست باشه، چون هیچ بکاپی نداره، اگه فقط یه دونه از هاردها خراب شه، کل اطلاعات میپره و راه برگشتی هم نیست.
تکنولوژی raid 1 چگونه است؟
این مدل از رایدها به عنوان یکی از امن ترین raidها معروف است. با استفاده از این مدل باید حتماً تعداد زوج هارد بر روی سیستم در نظر گرفته شود. در این روش هنگام نوشتن یک فایل بر روی هارد اصلی و یک کپی نیز به عنوان پشتیبانی بر روی هارد رزرو نوشته می شود. به دلیل نوشته شدن دو مرتبه از داده ها سرعت در این روش نسبت به حالت معمولی نصف می شود اما در صورت بروز هر گونه مشکل بر روی هارد اصلی، هارد پشتیبان تمام اطلاعات را در اختیار ما قرار میدهد.
✅ RAID 1 – همیشه یه نسخهی اضافه داری!
اگه اهل احتیاطی و میخوای همیشه یه نسخهی پشتیبان از اطلاعاتت داشته باشی، RAID 1 بهترین گزینهست. این مدل بهجای اینکه اطلاعات رو بین هاردها پخش کنه، همون اطلاعات رو دقیقاً روی دو تا هارد مینویسه؛ یعنی اگه یکی بسوزه، اون یکی کامل و آمادهست. این حالت بیشتر به درد پروژههایی میخوره که امنیت از سرعت مهمتره، مثلاً تو شرکتها یا مغازههایی که اطلاعات ضبطشده دوربین براشون حیاتی و برگشتناپذیره. تنها نکته اینه که نصف ظرفیت هاردت رو از دست میدی، چون دوتایی یه چیزو ذخیره میکنن.
تکنولوژی raid 5 چگونه است؟
استفاده از راید 5 بیشتر در مواقعی کاربردی است که عملیات نوشتن بر روی هارد ها زیاد صورت میگیرد و گزینه مناسبی برای عملیات تولید نمی باشند. در اپلیکیشن هایی که تعداد هارد محدودی میتوان استفاده کرد، این نوع raid را انتخاب میکنند.
✅ RAID 5 – امنیت بالا، کارایی خوب، اقتصادیتر!
RAID 5 یه انتخاب حرفهایه که هم امنیت داره، هم کارایی خوب، هم هزینهاش نسبت به بقیه حالتها منطقیتره. تو این مدل، اطلاعات و دادههای تصحیحکننده (بهش میگن Parity) بین حداقل ۳ هارد پخش میشن. اگه یکی از هاردها خراب شه، با کمک اطلاعات اضافهای که روی بقیه ذخیره شده، میتونی دوباره اطلاعات از دست رفته رو بازیابی کنی. واسه پروژههای فروشگاهی، مانیتورینگ ۲۴ ساعته یا حتی سیستمهای نظارتی دولتی خیلی مناسبه، چون هم خیالت راحت میشه، هم مجبور نیستی بودجه سنگین خرج کنی.
تکنولوژی raid 10 چگونه است؟
اگه بخوای هم سرعت بالا داشته باشی، هم امنیت حداکثری، RAID 10 گزینهایه که همهچی رو با هم داره. این حالت ترکیب RAID 0 و RAID 1 هست؛ یعنی اول دادهها رو نصفنصف روی هاردها تقسیم میکنه (مثل RAID 0) و بعد هم هر نصفه رو روی یه جفت هارد ذخیره میکنه (مثل RAID 1). برای راهاندازی حداقل به ۴ تا هارد نیاز داری، ولی در عوض یه سیستم ذخیرهسازی داری که هم پرسرعته، هم خیلی مقاومه. پروژههایی مثل فرودگاهها، مراکز حساس امنیتی یا کارخانههایی که اطلاعات رو بههیچوجه نباید از دست بدن، بهترین کاندید RAID 10 هستن.
بهترین نوع راید کدام است؟
بعد از پاسخ به اینکه تکنولوژی raid چیست و معرفی انواع راید شاید این سوال برای شما پیش بیاید که بهترین نوع راید کدام است؟ برای معرفی بهترین نوع راید باید به نیاز کاربر و توقع کارایی آن از راید توجه کنیم ولی به طور کلی مرسوم ترین نوع راید، raid0 و raid1 و raid5 و raid6 است.
raid0 به عنوان سریعترین راید، raid1 به عنوان مطمئن ترین راید و raid5 و raid6 به عنوان سرعت بالا در ریکاوری و همچنین ترکیب سرعت و اطمینان شناخته شده اند.
Nested RAID یا راید تو در تو چیست؟
برای استفاده بهتر و بیشتر از کاربرد راید ها میتوان از راید تو در تو استفاده کرد. به این صورت که با ترکیب چند نوع RAID از ویژگی بیشتری برخوردار خواهیم شد که در ادامه به معرفی و توضیح مختصری از هر کدام میپردازیم.
RAID 10 : این نوع از راید ترکیب RAID 0 و RAID 1 است و نسبیت به راید 0 و 1 کارایی بیشتری دارد ولی هزینه این نوع راید نیز مسلما بیشتر است.
RAID 01 : این نوع از راید نیز همانند RAID10 است ولی تفاوت آنها در روش سازماندهی دیتا میباشد، در این نوع از راید برای راه اندازی به حداقل 4 هارد نیاز داریم.
RAID 03 : این نوع راید را با عنوان RAID 53 نیز میشناسند و ترکیب دو راید در کنار هم قرار گرفته شده است.
RAID 50 : این نوع راید برای راه اندازی به حداقل 6 هارد دیسک نیاز دارد و برای عملیاتی که نیاز به نوشتن زیادی دارند بسیار مناسب است.
RAID 60 : برای راه اندازی این نوع راید نیز نیاز به 8 هارد دیسک داریم و اطلاعات بین دو دسته هارد راید6 به صورت نواری توزیع میشود.
کلام آخر
RAID 0 (استریپ شده – بدون پشتیبان)
تعداد دیسک مورد نیاز: حداقل ۲ عدد
ویژگی: فقط افزایش سرعت، هیچ پشتیبانی از اطلاعات نیست.
اطلاعات بهصورت یکی در میان تقسیم میشه، ولی اگر یکی از دیسکها خراب بشه، کل اطلاعات میپره.
RAID 1 (میرور یا آینهای)
تعداد دیسک مورد نیاز: ۲ عدد
ویژگی: امنیت بالا، ولی نصف ظرفیت استفاده میشه.
هر چی روی یکی نوشته میشه، دقیقاً روی دومی هم کپی میشه.
RAID 5 (ترکیب سرعت و امنیت با Parity)
تعداد دیسک مورد نیاز: حداقل ۳ عدد
ویژگی: هم سرعت خوب داره، هم اطلاعات تا حدی امنه.
RAID 10 (ترکیب RAID 1 و RAID 0)
تعداد دیسک مورد نیاز: حداقل ۴ عدد
ویژگی: هم سرعت عالی، هم امنیت بالا، ولی نصف ظرفیت واقعی قابل استفادهست.
ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با تکنولوژی raid چیست آشنا سازیم و انواع مختلف راید را برای شما معرفی کنیم. در صورت هرگونه سوال و یا کمک بیشتر در زمینه raid و یا هر نوع سیستم امنیتی یا دوربین مدار بسته ای با تیم شرکت چشمان بیدار آریا در تماس باشید.
این مطلب رو به اشتراک بگذار...