vlan چیست + کاربرد آن
در یک شبکه کامپیوتری سنتی که اصطلاحا به آن LAN گفته میشد، ایستگاه های کاری(یا همان نودهای شبکه که کامپیوتر و یا پرینتر و … بودند) با استفاده از هاب یا سوئیچ به یکدیگر متصل می شوند. این دستگاه ها هرگونه داده دریافتی را در سراسر شبکه پخش می کنند و تمامی نودهای شبکه میتوانستند این داده را دریافت کند و تنها در صورتی از آن اطلاعات استفاده میکردند که این اطلاعات برای آنها باشد. اگر میخواهید بدانید vlan چیست و همه چیز را درباره آن بدانید تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
سوئیچ شبکه وظیفه این را داشت که تمامی بسته های اطلاعاتی را در کل شبکه انتشار بدهد ولی در یک شبکه بزرگ که صدها رایانه دارد، می تواند مشکلات عملکردی ایجاد کند بنابراین برای حل این مشکل باید از ساختار هوشمندتری استفاده میشد.
به همین دلیل، مهندسین شبکه شروع به برنامه نویسی برای یک مدل انتشار ساخت یافته و بهبود یافته کردند تا تمامی بسته های اطلاعاتی برای همه نودها ارسال نشود و نام آنرا Vlan یا همان Virtual LAN قرار دادند.
vlan چیست
LAN مخفف عبارت Local Area Network و به معنای شبکه محلی میباشد. حال vlan یا همان virtual LAN مجموعه ای از یک LAN میباشد که تعدادی سوییچ و پورت در آن موجود میباشد.
اگر بخواهیم به طور کلی بگوییم که vlan چیست باید گفت که یک زیر شبکه ای است که میتواند تعدادی از دستگاه های موجود را در شبکه های LAN دسته بندی کند.
در مکان های بزرگی که شبکه های اداری بزرگتری دارند، از VLAN ها برای تقسیم بندی کردن شبکه ها و با دلیل بهتر کردن هر چه بیشتر وضعیت ترافیک استفاده میشود. همینطور اگر میخواهید بهتر متوجه این موضوع شوید به فروشگاه دوربین مدار بسته مراجعه کنید. برای مثال اگر در یک مکان و مجموعه به دو و یا چند شبکه نیاز داشته باشیم باید حداقل دو سوییچ تهیه کنیم ولی با استفاده از vlan ها میتوان بجای خریداری از دو سوییچ یک vlan استفاده کنیم و در هزینه صرفه جویی کنیم. در ادامه با ما همراه شوید تا بیشتر به جواب سوال vlan چیست برسید.
همه چیز درباره vlan
عملکرد کلی vlan
ما تا این قسمت از مقاله به توضیح vlan چیست پرداختیم اما برای دانستن طرز عملکرد این قطعه با ما همراه باشید.
vlan ها این توانایی را به مدیران شبکه میدهند که داده ها را در کنار یکدیگر گروه بندی کنند و حتی اگر داده ها به طور مستقیم هم به سوییچ شبکه متصل نباشند هم باز این امکان وجود دارد.
انواع مختلف vlan
بعد از پاسخ “vlan چیست” باید بگوییم که vlanها انواع و متد های مختلفی دارند که در این قسمت به معرفی آنها میپردازیم :
protocol vlan -1
در این مدل از vlanها ، ترافیک بر اساس خود پروتکل ها و داده ها مدیریت می شود و یک سوئیچ ترافیک بر اساس پروتکل انتقال پیدا میکند.
static vlan -2
این نوع از vlanها با نام vlan پورت نیز شناخته شده است و برای کارکرد خود به یک مدیر شبکه نیاز دارد تا تمام پرت های سوئیچ را به یک شبکه مجازی متصل کند.
dynamic vlan- 3
در این مدل از vlan ها به مدیر شبکه اجازه داده میشود تا عضویت در شبکه را بر اساس ویژگی های آنها تقسیم بندی کند و به مکان پورت سوئیچ شبکه توجه نداشته باشد. بهتر است بدانید برای نصب دوربین مدار بسته به نصاب دوربین مدار بسته حرفه ای و با تجربه نیاز دارید تا از هرگونه خسارت احتمالی بعد از نصب دوربین خودداری شود.
اهمیت Vlan برای دوربین مداربسته
Vlan چیست و چه کاربردی در نصب دوربین مدار بسته دارد؟ Vlan مخفف “شبکه محلی مجازی” است و یک فناوری مبتنی بر شبکه است که به شما امکان میدهد شبکه را به گروههای جداگانه تقسیم کنید. با استفاده از Vlan، میتوانید بخشهای مختلف شبکه را ایزوله کنید و به آنها امنیت بیشتری ببخشید. هر Vlan دارای شناسهای یکتا است که بستههای داده مربوط به آن Vlan به وسیلهی تگهایی در بستهها شناسایی میشوند.
در صورتی که قصد نصب دوربین مدار بسته تحت شبکه را دارید حتما میدانید که برای اینکار باید نسبت به اتصال دوربینهای مداربسته به یک دستگاه NVR توسط یک شبکه کامپیوتری اقدام کنید، برای این منظور بهتر است که بر اساس اصول مهندسی شبکه اقدام کنید.
یکی از بهترین روشهای برای جلوگیری از تداخل شبکه های کامپیوتری در حال استفاده با شبکه دوربین مداربسته این است که از ساختار Vlan به منظور جداسازی منطقی( logical) این دو شبکه از هم اقدام کنیم در حالی که زیر ساخت شبکه ما یکی است و عملا از یک بستر داریم استفاده میکنیم.
برای این منظور باید حتما نسبت به مفاهیم و همچنین نحوه ساختاربندی شبکه دانش کافی داشته باشیم.
یکی از مزایای دیگیر Vlan بستن برای شبکه های دوربین مداربسته این است که امنیت شبکه (Cyber Security) دوربین مداربسته را به شدت افزایش میدهد و این باعث میشود که IP آدرس دوربینهای از یکدیگر مجزا باشند.
برای همین است که اصولا در شبکه بندی دوربینهای مداربسته سعی میشود که از Vlan بندی استفاده شود تا هم امنیت شبکه را به شدت افزایش بدهند و هم سعی کند که ساختار شبکه به صورت کاملا ساخت یافته انجام شود یا کمترین تداخلی را با سایر شبکه های کامپیوتری داشته باشد.
یکی دیگر از مزایای استفاده از Vlan در شبکه های دوربین مداربسته این است که شما میتوانید ترافیک شبکه را نیز کنترل کنید و این کنترل ترافیک تاثیر مستقیمی بر افزایش راندمان شبکه دوربین مداربسته دارد.
برای دستیابی به VLAN چکار کنیم؟
اول از همه، باید یک سوئیچ شبکه مدیریتی(manageable) داشته باشید، این سوئیچها را اصطلاحا سوئیچ لایه دو نیز مینامند.
بیشتر سوئیچ لایه 2 از VLAN پشتیبانی می کند و شما باید بدانید که Vlan چیست؟ شما می توانید زیر شبکه های مختلف را برای هر پورت تنظیم کنید. برای مثال، زیر ادرسهای (10.168.192.000)برای شبکه مجازی امور مالی شرکت قرار بدهید و (20.168.192.000) برای شبکه کامپیوتری واحد بایگانی تنظیم کنید و برای شبکه دوربین مداربسته از رنج (80.168.192.000) در این صورت تمام قسمتها به صورت فیزیکی بهم وصل هستند ولی تا مدیر شبکه اجازه دسترسی را صادر نکند کسی نمیتواند خارج از شبکه خودش اطلاعات را دریافت و یا ارسال کنید.
یکی از نکته های اساسی و بسیار مهم این است که شما هنوز به یک سوییچ لایه 3 برای تکمیل تنظیمات VLAN نیاز دارید. ویژگی VLAN فقط در لایه 2 آدرس IP را به نودهای شبکه شما تعیین می کند، اما نمی تواند اطلاعات و داده ها را به VLAN دیگری هدایت کند، برای تکمیل استقرار شبکه VLAN یا باید یک سوئیچ لایه 3 در ساختار شبکه کامپیوتری خودتان استفاده کنید.
کاربردهای Vlan در نصب دوربین مداربسته
2.1 جدا سازی شبکهها با استفاده از Vlan
یکی از کاربردهای اساسی Vlan در نصب دوربین مداربسته، جداسازی شبکهها است. با تقسیم شبکه به گروههای جداگانه با استفاده از Vlan، میتوانید بخشهای مختلف سامانهی دوربین مداربسته را ایزوله کنید. به عنوان مثال، میتوانید یک Vlan برای دوربینهای داخلی و یک Vlan دیگر برای دوربینهای خارجی تنظیم کنید. این امر به شما اجازه میدهد تا ترافیک دوربینها را جداگانه مدیریت کنید و امنیت بیشتری را فراهم سازید ولی ابتدا باید بدانید که Vlan چیست و چه کاربردی در دوربین مداربسته دارد.
2.2 بهبود امنیت شبکه با استفاده از Vlan
یکی از مزایای اصلی Vlan در نصب دوربین مداربسته، افزایش امنیت شبکه است. با استفاده از Vlan، میتوانید بخشهای حساس شبکه مانند دوربینهای مداربسته را از سایر بخشهای شبکه جدا کنید. این به معنای این است که افراد غیرمجاز دسترسی به این بخشها را نخواهند داشت و امنیت سامانه را بالا خواهید برد. با ایجاد محدودیتهای دسترسی، میتوانید از حملات نفوذی جلوگیری کنید و سامانه را در برابر تهدیدات امنیتی محافظت کنید.
2.3 مدیریت ترافیک شبکه با استفاده از Vlan
Vlan به شما امکان میدهد تا ترافیک شبکه را به صورت موثر مدیریت کنید. با تقسیم شبکه به Vlanهای مختلف، میتوانید ترافیک را بین این Vlanها تقسیم کنید و ترافیک مربوط به دوربینها را مدیریت کنید. این کار باعث افزایش کارآیی شبکه میشود و از ازدحام و تداخل در ترافیک جلوگیری میکند. همچنین، با تخصیص پهنای باند به هر Vlan، میتوانید ترافیک را بهینهتر توزیع کرده و به کاهش تأخیر و افزایش سرعت شبکه کمک کنید.
2.4 افزایش کارآیی شبکه با استفاده از Vlan
استفاده از Vlan در نصب دوربین مداربسته به شما امکان میدهد که کارآیی شبکه را بهبود بخشید. با تقسیم شبکه به بخشهای جداگانه با استفاده از Vlan، میتوانید ترافیک را بهینه کنید و با کاهش تداخلها و ازدحام در شبکه، عملکرد آن را بهبود بخشید. همچنین، با جدا سازی دستگاههای دوربین مداربسته و دستگاههای دیگر در شبکه، میتوانید منابع شبکه را به بهترین شکل مدیریت کنید و به افزایش بهرهوری شبکه کمک کنید.
این مطلب رو به اشتراک بگذار...